Як правильно вибрати металопластикові вікна

Інструкція по вибору металопластикових вікон, на що варто звернути увагу і як вибрати якісний продукт серед безлічі пропозицій.

Металопластикові вікна вже практично усюди замінили собою дерев’яні. Вони відрізняються підвищеною шумоізоляцією, не пропускають холод, пил і воду, і менш вимогливі в догляді в порівнянні з дерев’яними конструкціями. Однак зазначені властивості зберігаються за умови придбання якісного продукту і грамотного його встановлення. Далі зі статті ви дізнаєтесь, як правильно вибрати пластикові вікна, щоб вони виконували всі свої функції і слугували максимально довго.

ПВХ-профіль

ПВХ профіль

Почнемо з найголовнішого — пластикового профілю для вікон. Це ключове питання будь-якого вікна. По суті, це те, що в побуті прийнято називати “рамою” і “стулкою”. Але, на відміну від згаданих вище дерев’яних профілів, металопластикові мають більш складну конструкцію. Компанія VEKA виробляє ПВХ профіль VEKA з товщиною зовнішньої стінки 3 мм.

Деякі компанії намагаються заощадити і використовують менш якісний пластик, виготовляючи більш тонкостінні профілі. Таке вікно буде гнутися, деформуватися в процесі експлуатації, а насамкінець може навіть відійти від стіни, утворивши щілину. Візуально помітити різницю між якісним і неякісним профілем неспеціалістові складно.

Пластиковий профіль тільки тоді стає металопластиковим, коли він посилюється армуванням. Для цього в нього вставляється профіль ОБОВ’ЯЗКОВО з оцинкованого металу. Метал необхідний, щоб запобігти деформації вікна внаслідок впливу перепаду температур. Щоб армування виконувало свої функції, воно має бути виготовлено з металу відповідної товщини. В ідеалі це оцинкована сталь товщиною 1,4-1,5 мм для стандартних віконних конструкцій. Вона закріплює форму вікна, водночас не обтяжуючи всю конструкцію. Саме такий армуючий профіль компанія VEKA рекомендує використовувати всім своїм партнерам.

Менш добросовісні виробники використовують в якості армування навіть “чорний”, не оцинкований метал, який починає іржавіти ще до установки. Або, для здешевлення, на ринку зустрічаються конструкції з армуванням 1.1 чи навіть 0.9 мм.

Склопакет

Відповідаючи на питання «Як вибрати пластикові вікна», неможливо не згадати про склопакети, адже це друга ключова складова вікна. З практичної точки зору, склопакети відповідають за шумоізоляцію та енергозбереження. Вони бувають однокамерними і двокамерними. Останні трохи дорожчі, але набагато ефективніше затримують звуки. Таким чином, якщо ви живете недалеко від дороги, автомагістралі, нічного клубу або інших галасливих місць, не пошкодуйте грошей — здоровий нічний сон і спокійне денне життя набагато важливіші кількох сотень гривень.

Але навіть двокамерні склопакети відрізняються між собою. Для найкращого шумопоглинання, камери повинні бути різної товщини, а зовнішні скла товщі за внутрішні. І якщо кількість шибок в склопакеті можна перевірити, піднісши вогник до вікна, то стосовно інформації про товщину шибок і відстань між ними вам доведеться повністю покластися на виробника. Саме тому має сенс надати перевагу відомій торговій марці, а не гаражній фірмі-одноденці.

Крім того, склопакети можуть бути заповнені інертними газами для підвищення теплофізичних характеристик, і мати спеціальні покриття (які також їх підвищують).

При виготовленні вікон із топових профільних систем VEKA таких, як Softline 82, краще вибирати скло з максимальною енергоефективністю. Це дозволить значно збільшити енергозбереження вашого будинку або квартири. Взимку таке скло буде перешкоджати виходу тепла назовні, а влітку — не пустить спеку всередину. Таким чином, у вас вдома завжди буде комфортна температура.

Фурнітура

Фурнітура Зіегенія

Не можна однозначно сказати, яка фурнітура для пластикових вікон є кращою. Перш ніж вибирати ручки й петлі, необхідно визначитися з вимогами до кожного вікна. Якщо, наприклад, вам потрібні вікна для встановлення в трикімнатній квартирі, зовсім необов’язково, щоб усі вони були укомплектовані однаково. Для кожного вікна можна задати індивідуальну конфігурацію.

  1. Залежно від розмірів вікна виберіть кількість стулок. Якщо у вас тісне приміщення, три вузьких стулки зручніші, ніж дві ширші. Не всі стулки обов’язково повинні відчинятися — одну або дві можна зробити глухими.
  2. Подумайте про те, чи будете ви провітрювати приміщення крізь вікно. Якщо вікна будинку виходять на жваву міську магістраль, шум і пил будуть проникати крізь відчинену стулку. У таких випадках кімнату провітрюють за допомогою брізерів або спеціальних вентиляційних каналів, у яких встановлені протипилові фільтри, а отже вибір поворотно-відкидної фурнітури для пластикових вікон буде недоцільним, можна обмежитися простими розпашними механізмами.
  3. Оцініть необхідність протизламної фурнітури до пластикових вікон: вона рекомендується для вікон перших і останніх поверхів і для заміських будинків.
  4. Якщо в будинку є малолітні діти, подумайте про встановлення дитячих замків або аналогічних пристроїв. Консультант допоможе вам вибрати оптимальне рішення.
  5. Розібравшись із механізмами, виберіть на свій смак колір і форму віконних ручок.

Монтаж

Монтаж вікон у Львові

Від якості установки металопластикового вікна залежить його довговічність і ефективність теплоізоляції, а отже – і комфорт усередині приміщення. Навіть якщо вікно виготовлене з найкращих комплектуючих, на новітньому обладнанні, з дотриманням усіх передових технологій, а монтаж проведено халатно і наспіх малокваліфікованими фахівцями, то таке вікно навряд чи порадує власників.

Саме з цієї причини, крім високої якості вікон, важливим пріоритетом є сучасний і високоякісний монтаж виробів.

Існує основних три варіанти монтажу пластикових вікон: «Монтаж стандарт»,«Монтаж зі стрічками» – його ще називають «Теплий монтаж» а також «Монтаж у зону утеплювача». Ці види монтажу відрізняються використовуваними матеріалами для захисту монтажного шва, а також терміном гарантії, що надається на захист шва від руйнування.